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Changes in the Plan of Treatment & Consent

At the long term care facility where Sam works as an RD, the
feeding and swallowing team's recent assessment for one of the
residents indicates that her plan of treatment for dysphagia now
requires a change in diet texture and some specific seating and
positioning techniques. Sam had several questions for the

College.

Is a change in diet texture a treatment? Are
seating and positioning used in her dysphagia
management considered a personal assistance
service or are they treatment?

In this scenario, the changes in diet texture, seating and
positioning techniques are all considered treatment as
they are given for therapeutic purposes in a plan of
treatment for dysphagia. The Health Care Consent Act,
1996 (HCCA) defines treatment as:

...anything that is done for a therapeutic,
preventive, palliative, diagnostic, cosmetic or other
health-related purpose, and includes a course of
treatment, plan of treatment or community
treatment plan.

The Act makes it clear that, with some limited exceptions,
consent is needed for treatment which, according to the
definition above includes a plan of treatment. The HCCA
defines a plan of treatment as a health plan that:

a) is developed by one or more health
p Yy
practitioners,

(b) deals with one or more of the health problems
that a person has and may, in addition, deal
with one or more of the health problems that
the person is likely to have in the future given
the person's current health condition, and

(c) provides for the administration to the person
of various treatments or courses of treatment
and may, in addition, provide for the
withholding or withdrawal of treatment in
light of the person's current health condition.
(HCCA, S.O. 1996, Chapter 2, Schedule A,
Part 1 General, Interpretation)
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Is consent required for making diet texture,
seating and positioning changes in the plan of
treatment?

Yes, consent is required for making these changes in the

plan unless consent has

previously been Elements of

obtained for a plan of
treatment that included
various food fextures as
well as seating and
positioning techniques.
Except for
emergencies, a client's
consent for a change in
treatment should never
be presumed. The
Registered Dietitian has
an obligation to make
certain that informed
consent has been
obtained from either the

Consent to Treatment

From: Health Care Consent Act, 1996,
c. 2, Sched. A, s. 11 (1).

The consent must relate to the
treatment.

The consent must be
informed.

The consent must be given
voluntarily.

The consent must not be
obtained through
misrepresentation or fraud.

client or her substitute decision-maker. If Sam and her team
have already obtained consent for the plan of treatment
needed to manage the client's dysphagia, they now need to
revisit the consent previously given to ensure that it includes
adjustments made to the plan. If not, a new informed
consent must be obtained. Please remember that failure to
obtain consent for any health treatment may be grounds for

professional misconduct.

Should consent be obtained from the client or

her decision-maker?

The client’s capacity to provide consent is assumed unless
there is a reason to believe that the client is not capable.
If the client is capable of understanding the changes in
her dysphagia treatment and has given consent, then
Sam may proceed. If Sam considers that the client is
incapable of understanding the
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Changes in the Plan of Treatment, continued....

changes required, consent must be obtained from the
client's substitute decision-maker who is authorized to
give or refuse consent to a treatment on the client's

behalf. Section 4, ss1, of the HCCA describes
capacity as follows:

A person is capable with respect to a treatment,
admission to a care facility or a personal
assistance service if the person is able to
understand the information that is relevant to
making a decision about the treatment,
admission or personal assistance service, as the
case may be, and able to appreciate the
reasonably foreseeable consequences of a
decision or lack of decision.

Who obtains consent?
If a plan of treatment is proposed by a team, any

member of the team may obtain the consent for
treatment on behalf of the team. In consideration of the
elements of consent, the professional who is obtaining
consent must be able to describe the treatment, provide
relevant information about the treatment and its
alternatives and answer questions from the client or the
substitute decision-maker. The professional who is
recommending or ordering the treatment is often in the
best position to obtain consent.

For more information about consent to treatment see:
CDO Guidelines: Health Care Consent Act (HCCA), (n.d.)

Available at www.cdo.on.ca > Resource Room > Publications
>Guidelines

CDO Code of Ethics Interpretive Guide, at www.cdo.on.ca >
Resource Room > Publications-> Professional Practice.

R. Steinecke & CDO: “Consent to Treatment”. Jurisprudence
Handbook for RDs in Ontario, Chapter 5, pp. 51-63.

R. Steinecke. “The Circle of Care & Consent to Treatment.”
résumé, Winter 2005, p. 9.

Legislation

Links to the legislation listed below are available at
www.cdo.on.ca > Resource Room > Legislation.

Dietetics Act, 1991, Amended to O. Reg. 302/01, Professional
Misconduct.

Ontario's Health Care Consent Act, addresses consent to
treatment, admission to care facilities and personal assistance
services.

Personal Health Information Protection Act deals with consent
for the collection, use and disclosure of health information.

Substitute Decisions Act focuses on the transfer of decision
making through Power of Attorney for property and personal
care.

ib ietitian
a protecied professional title

We wish to thank the Registered Dietitians who
have brought to our attention individuals and
organizations inappropriately using the dietitian
title in Ontario. Here is a sampling of the RD
protection cases at issue this year.

The Yellow Pages Group

Last year we reported on our work with the Yellow
Pages Group in résumé, Winter 2006. As promised,
the College is continuing its work with the Yellow Pages
Group to ensure that only Registered Dietitians are
listed under the headings of dietitian or Registered
Dietitian. Last September, the College conducted an
electronic search of www.YellowPages.ca and found
that there were still many inappropriate listings
appearing under the dietitian headings. As a result of
this search, letters of warning about the misuse of the
title were sent to individuals inappropriately listed.
Results were surprising:

1. One person resigned from the clinic where she
worked part-time and retired from her work as a
dietitian as a result of receiving the letter. She had not
realized that she needed a Certificate of Registration
from the College to practice. She thought that being a
member of Dietitians of Canada was sufficient. A
Registered Dietitian will now be hired to fill this
position.

2. During our investigation, we discovered that the
hard copy of the directory does not mirror the online
YellowPages.ca. On the internet, the Yellow Pages
search engine clusters the search categories related to
health and nutrition such as dietitian, registered
dietitian, nutritionist, registered nutritionist, weight loss,
kinesiology, health and wellness centres, fitness centres,
health foods, efc. For example, when someone asks to
be classified under the nutritionist heading, the search
engine may automatically link them to a dietitian
heading (also under the incorrect spelling of dietician).
As a result, listings appear under various headings
online that are not requested by clients in hard copy.
Many of the individuals who received the College
letter did not realize that their listing appeared both in
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